Van verse melk tot jonge boerenkaas. Beleven en leren in één klap.

Bewustzijn over gezond eten kweek je op de basisschool. Neem je leerlingen mee naar de boerderij en laat ze zien en ervaren waar hun voeding vandaan komt. In deze les leren kinderen alles over koeien, maken ze zelf boter en met elkaar één kaasje van 1 kilo, vanzelfsprekend met biologische melk van de koeien van Zorgvrij.

Geeft iedere koe zomaar melk? Hoe vaak worden koeien gemolken? Hoeveel liter geeft een koe eigenlijk?
We vertellen over de geboorte van een kalfje op boerderij Zorgvrij. De rauwe melk van de koeien wordt gebruikt voor het kaas maken. Tijdens het kaasmaken wordt verteld over de functie en de herkomst van stremsel, het herkauwen, de vier magen en de 42 meter lange darm van de koe.

De zelfgemaakte boter proeven de leerlingen op een plak ontbijtkoek. De kaas mag, na een dag in het pekelbad, de volgende dag worden opgehaald.

Extra
Deze les wordt aangepast aan de leeftijd en het niveau van de leerlingen.

Inbegrepen
Uitleg van een docent, koffie en thee voor de begeleiders, plak ontbijtkoek besmeerd met boter voor ieder kind en een kaasje voor de groep.

Tip
De kaas kan de volgende dag worden opgehaald. Op school moet de kaas nog verder rijpen op een houten, ongelakte plank. Na twee weken kan de kaas gegeten worden, heerlijk op een toastje!

.

Waar:
Boerderij Zorgvrij

Organisatie
Boerderij Zorgvrij
Velsen-Zuid
Type
les
Voor
groep 6 t/m 8
Duur
1 1/2 uur
Periode
het gehele jaar door met uitzondering van de maanden maart en april
Kosten
65,00 / 52,50 (excl.21% BTW)
Thema
dieren;duurzaamheid;milieu;natuur;voeding;

Van verse melk tot jonge boerenkaas. Beleven en leren in één klap.

Bewustzijn over gezond eten kweek je op de basisschool. Neem je leerlingen mee naar de boerderij en laat ze zien en ervaren waar hun voeding vandaan komt. In deze les leren kinderen alles over koeien, maken ze zelf boter en met elkaar één kaasje van 1 kilo, vanzelfsprekend met biologische melk van de koeien van Zorgvrij.

Geeft iedere koe zomaar melk? Hoe vaak worden koeien gemolken? Hoeveel liter geeft een koe eigenlijk?
We vertellen over de geboorte van een kalfje op boerderij Zorgvrij. De rauwe melk van de koeien wordt gebruikt voor het kaas maken. Tijdens het kaasmaken wordt verteld over de functie en de herkomst van stremsel, het herkauwen, de vier magen en de 42 meter lange darm van de koe.

De zelfgemaakte boter proeven de leerlingen op een plak ontbijtkoek. De kaas mag, na een dag in het pekelbad, de volgende dag worden opgehaald.

Extra
Deze les wordt aangepast aan de leeftijd en het niveau van de leerlingen.

Inbegrepen
Uitleg van een docent, koffie en thee voor de begeleiders, plak ontbijtkoek besmeerd met boter voor ieder kind en een kaasje voor de groep.

Tip
De kaas kan de volgende dag worden opgehaald. Op school moet de kaas nog verder rijpen op een houten, ongelakte plank. Na twee weken kan de kaas gegeten worden, heerlijk op een toastje!

.

Waar:
Boerderij Zorgvrij