Van koe tot kaas

Organisatie
Informatieboerderij Zorgvrij
Velsen-Zuid
Type
kaasmaken
Voor
groep 5 t/m 8
Duur
1 1/2 uur
Periode
het gehele jaar door met uitzondering van de maanden maart en april
Kosten
* €60,00 / €47,50 (excl.21% BTW)
Thema
dieren;duurzaamheid;milieu;natuur;voeding;
Informatie
Bekijk bestanden

Neem je leerlingen mee naar de boerderij en laat ze zien en ervaren waar hun voeding vandaan komt.

Bewustzijn over gezond eten kweek je op de basisschool. In deze les leren kinderen alles over koeien en mogen ze zelf boter en kaas maken.Geeft iedere koe zomaar melk? Hoe vaak worden koeien gemolken? Hoeveel liter geeft een koe eigenlijk? En wat zijn zuivelproducten?

Het maken van een kaasje sluit hier goed bij aan. Waar wordt kaas van gemaakt? Welke dieren geven allemaal melk?  Wat is het verschil tussen rauwe, gepasteuriseerde en gesteriliseerde melk? Tijdens het kaas maken wordt verteld over de functie en de herkomst van stremsel, het herkauwen, de vier magen en de 42 meter lange darm van de koe en over de geboorte van een kalfje.

Al deze en vele andere vragen worden beantwoord tijdens deze les. Een docent vertelt over de geboorte van een kalfje. De kinderen maken zelf boter en kaas, vanzelfsprekend met biologische melk van de koeien van Zorgvrij. En ze proeven de boter op een plak ontbijtkoek. De kaas mag, na een dag in het pekelbad, de volgende dag worden opgehaald.

 

 

Opmerking:

Zijn er geen online data meer beschikbaar? Bel gerust even om de opties te bespreken met Karin Drijver 023 5202828 of via zorgvrij@spaarnwoude.nl.

Waar:
Informatieboerderij Zorgvrij