Dat kan ik ook

Organisatie
Informatieboerderij Zorgvrij
Velsen-Zuid
Type
les biomimicry
Voor
groep 7,8
Duur
2 1/2uur
Periode
juni
Kosten
* €60/€47,50 excl. 21%BTW
Thema
biodiversiteit;dieren;duurzaamheid;energie;milieu;natuur;planten;

De natuur als inspiratiebron!

Hoe maak je vliegtuigvleugels die sterk en toch licht zijn, waarom blijven de vruchten van de Grote Klis aan een dierenvacht kleven, in welke kleding blijf je net zo warm en droog als een schaap, hoe kunnen we voorkomen dat vogels tegen glas aanvliegen. Door goed naar de natuur te kijken, hebben we hier oplossingen voor gevonden.

Zo is de uitvinding van klittenband gebaseerd op de structuur van de vruchten van de plant De Grote Klit of Klis. Tijdens de les ontdekken de leerlingen dat klittenband zelfs zo sterk is dat ze er zelf aan kunnen blijven hangen. En wat te denken van de vlieg. Hoe is het mogelijk dat zij op gladde ramen of tegen het plafond aan kunnen lopen? Waarom kunnen schapen in de winter gewoon in het weiland blijven staan? En kunnen we daar iets van leren? 

 

Opmerking:

Van leraren op de basisscholen wordt tegenwoordig verwacht dat zij enthousiasme voor wetenschap en technologie bij de leerlingen ontwikkelen en de op wetenschap gebaseerde denkwijze bij hen kunnen ontwikkelen. Informatieboerderij Zorgvrij wil hierop inspelen met de les “Dat kan ik ook”, een natuur en techniek les over biomimicry. Biomimicry is de wetenschap die voorbeelden uit de natuur bestudeert en gebruikt om menselijke problemen op een duurzame manier op te lossen.

De les is goed in te passen in het thema duurzaamheid, biologie, natuur- en techniek.

Waar:
Boerderij Zorgvrij