Informatieboerderij Zorgvrij

Bezoekadres:
Genieweg 50
1981 LN Velsen-Zuid

Postadres:
Postbus 2571
2002 RB Haarlem

Bekijk NME-aanbod

Informatieboerderij Zorgvrij

Zorgvrij is een biologisch veeteeltbedrijf in het recreatiegebied Spaarnwoude. Zorgvrij is een educatieve boerderij met veel leuke en informatieve activiteiten voor de bezoekers. Zo is er zomer en winter altijd wel wat te beleven op Zorgvrij.

De veestapel bestaat uit ca. 30 schapen en 30 koeien. In de winter staan de koeien op stal en mogen ze verwend worden met koeienbix. Ze komen al vrolijk naar het hek als ze de kinderen zien aankomen. In de zomer lopen ze in de wei. Bijna altijd staan er kalfjes op stal, die worden namelijk het hele jaar door geboren. In het voorjaar komen de drachtige schapen binnen en is het aflammeren, als je geluk hebt, van achter een glazen wand te zien. Als de lammeren 2 weken oud zijn komen ze in de potstal te staan. Daar mogen ze volop geaaid worden. De geiten, varkens, kippen en konijnen staan zomer en winter op het erf. Daar is ook het Spinnenbos en de speeltuin te vinden.

De boerderij heeft een interessant lesprogramma voor zowel basis- als voortgezet onderwijs. Ook voor een leuk en betaalbaar schoolreisje of bedrijfsuitje kunt u op de boerderij terecht. In de schoolvakanties wordt er een speciaal programma samengesteld voor de BSO's. Zie hiervoor het aanbod op deze website. 

Wilt u het dagje uit compleet maken? Dan is er het restaurant "Onder de Platanen" voor een ijsje, limonade of een feestelijke pannenkoekmaaltijd.

De (stal)deuren staan open en de Spaarnwouders heten je welkom!

Inschrijving voor lessen
De meeste lessen en speurtochten zijn seizoensgebonden. Voor deze lessen kunt u zich direct on-line inschrijven. Deze plaatsen zijn beperkt en zo heeft u overzicht welke data nog beschikbaar zijn. In verband met de grote belangstelling is het raadzaam dit zo spoedig mogelijk te doen. Voor de lessen die (bijna) het hele jaar door gegeven kunnen worden, kunt u het beste contact opnemen met de educatieve medewerkers van Informatieboerderij Zorgvrij via zorgvrij@spaarwoude.nl of 023 5202828 / 023 502848 om een afspraak te maken.

Kosten
Scholen uit de gemeenten die participeren in het recreatieschap Spaarnwoude: Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Spaarndam-Haarlemmerliede en Velsen krijgen korting op de lesgelden.

Vervoer

Zorgvrij is lastig te bereiken met het openbaar vervoer. Indien u geen gebruik kunt maken van het vervoer door ouders, biedt het volgende arrangement mogelijkheden.

Sinds 2018 biedt Het Natuurlokaal excursiepakketten aan om scholen in Haarlem e.o. de gelegenheid te bieden op een leuke én voordelige manier leerzame locaties te bezoeken.
De pakketten zijn inclusief vervoer met een nostalgische NZH-bus en kunt u rechtstreeks boeken via www.hetnatuurlokaal.nl/excursiepakketten.