Kaas en boter maken VERNIEUWD

Het is altijd goed om te weten waar ons voedsel vandaan komt. En daar kan deze leskist bij helpen! In de kist zit een complete miniset van materialen voor het zelf maken van boter en kaas. Voor de room, melk en stremsel dient u zelf te zorgen. U bent minimaal één dag bezig met kaasmaken. Hulp van ouders of een stagiaire is daarom aan te raden. Het resultaat is de moeite waard!

Naast een complete kaasmakers-set bevat de leskist een handleiding met instructie kaas en boter maken en verwerkingssuggesties en werkbladen.

LET OP: Bijkomende kosten: Zelf stremsel, slagroom, karnemelk, melk en een beetje yoghurt aanschaffen!

Stremsel kunt u voor 3,50 euro bestellen bij:
https://www.levenvanhetland.nl/zoeken?controller=search&s=stremsel

Boodschappenlijstje
Kaas maken:

Voor 1 kaas van 500 gram:   
- 500 ml melk  (5 liter)
- 100 ml karnemelk
- 40 druppels stremsel
- 1 kilo zout (voor zoutbad)
- soda (voor schoonmaken materialen)
- evt. kruiden voor een kruidenkaas (komijn ed.)

Boter maken:
- 2 liter slagroom
- 600 ml. karnemelk

Yoghurt maken: 
- 200 ml. melk
- een eetlepel yoghurt
 

Kist 1: 1 pan à 14 liter

  • 1 boterkarn
  • 1 elektrisch kookplaatje
  • 1 plastic pekelbak

Kist 2:

  • 1 waterkoker
  • 1 handdoek
  • 1 theedoek
  • 1 houten kaaspers
  • 1 bakje soda
  • 1 pan van ruim 5 liter
  • 1 kookwekker
  • 1 schuimspaan
  • 1 soeplepel
  • 2 zeven
  • 1 aluminium kom
  • 1 maatbeker 1 liter
  • 1 maatbeker 300 ml
  • 1 potje komijnzaad
  • 1 boekje: “Kaasje kaasje”
  • 2 spatels
  • 2 botervormpjes
  • 29 folders: ‘Van koe tot kaas’: - 15 x groen (NIET om te behouden
  • 25 folders ‘Meer weten over kaas' - 14 x wit (NIET om te behouden)

Kaaskist: 

  • 3 kaasvormpjes
  • 3 kaasdoekjes (klein)
  • 1 kaasdoekje (groot)
  • 1 kaasthermometer
  • 1 pasteuriseer thermometer
  • 1 wrongelsnijder
  • 1 stremsel   

Een groene docentenmap met o.a.

  • Prentenboek “Weet jij waar mijn melk blijft” + Lesbrief voor groep 1/2
  • "Van koe tot melk en melkproducten”
  • “Van melkvet tot echte boter”
  • “Zelf maken van zuivelproducten”
  •  “Alles over Nederlandse kaas”.
  •  “Natuurlijk zuivel” brochure + handleiding
  •  “Van koe tot koelkast”
  •  “Van koe tot kaas”

Een blauwe map met:              

  • Handleiding “Rondje melk” voor groep 3 en 4
  • Poster
  • 5 kleurplaten
  • 4 kijkdooswerkbladen
  • 1 koe-quiz

Waar:
Pieter Vermeulen Museum.

Organisatie
Pieter Vermeulen Museum
Driehuis
Type
leskist gr. 1-8
Voor
Groep 1 t/m 8
Duur
Periode
Het hele schooljaar.
Kosten
10 euro (Velsen), 20 euro (buiten Velsen)
Thema
voeding;

Het is altijd goed om te weten waar ons voedsel vandaan komt. En daar kan deze leskist bij helpen! In de kist zit een complete miniset van materialen voor het zelf maken van boter en kaas. Voor de room, melk en stremsel dient u zelf te zorgen. U bent minimaal één dag bezig met kaasmaken. Hulp van ouders of een stagiaire is daarom aan te raden. Het resultaat is de moeite waard!

Naast een complete kaasmakers-set bevat de leskist een handleiding met instructie kaas en boter maken en verwerkingssuggesties en werkbladen.

LET OP: Bijkomende kosten: Zelf stremsel, slagroom, karnemelk, melk en een beetje yoghurt aanschaffen!

Stremsel kunt u voor 3,50 euro bestellen bij:
https://www.levenvanhetland.nl/zoeken?controller=search&s=stremsel

Boodschappenlijstje
Kaas maken:

Voor 1 kaas van 500 gram:   
- 500 ml melk  (5 liter)
- 100 ml karnemelk
- 40 druppels stremsel
- 1 kilo zout (voor zoutbad)
- soda (voor schoonmaken materialen)
- evt. kruiden voor een kruidenkaas (komijn ed.)

Boter maken:
- 2 liter slagroom
- 600 ml. karnemelk

Yoghurt maken: 
- 200 ml. melk
- een eetlepel yoghurt
 

Kist 1: 1 pan à 14 liter

  • 1 boterkarn
  • 1 elektrisch kookplaatje
  • 1 plastic pekelbak

Kist 2:

  • 1 waterkoker
  • 1 handdoek
  • 1 theedoek
  • 1 houten kaaspers
  • 1 bakje soda
  • 1 pan van ruim 5 liter
  • 1 kookwekker
  • 1 schuimspaan
  • 1 soeplepel
  • 2 zeven
  • 1 aluminium kom
  • 1 maatbeker 1 liter
  • 1 maatbeker 300 ml
  • 1 potje komijnzaad
  • 1 boekje: “Kaasje kaasje”
  • 2 spatels
  • 2 botervormpjes
  • 29 folders: ‘Van koe tot kaas’: - 15 x groen (NIET om te behouden
  • 25 folders ‘Meer weten over kaas' - 14 x wit (NIET om te behouden)

Kaaskist: 

  • 3 kaasvormpjes
  • 3 kaasdoekjes (klein)
  • 1 kaasdoekje (groot)
  • 1 kaasthermometer
  • 1 pasteuriseer thermometer
  • 1 wrongelsnijder
  • 1 stremsel   

Een groene docentenmap met o.a.

  • Prentenboek “Weet jij waar mijn melk blijft” + Lesbrief voor groep 1/2
  • "Van koe tot melk en melkproducten”
  • “Van melkvet tot echte boter”
  • “Zelf maken van zuivelproducten”
  •  “Alles over Nederlandse kaas”.
  •  “Natuurlijk zuivel” brochure + handleiding
  •  “Van koe tot koelkast”
  •  “Van koe tot kaas”

Een blauwe map met:              

  • Handleiding “Rondje melk” voor groep 3 en 4
  • Poster
  • 5 kleurplaten
  • 4 kijkdooswerkbladen
  • 1 koe-quiz

Waar:
Pieter Vermeulen Museum.