Van koe tot kaas

Organisatie
Informatieboerderij Zorgvrij
Velsen-Zuid
Type
kaasmaken
Voor
groep 6 t/m 8
Duur
1 1/2 uur
Periode
het gehele jaar door met uitzondering van de maanden maart en april
Kosten
* €60,00 / €47,50 (excl.21% BTW)
Thema
dieren;duurzaamheid;milieu;natuur;voeding;

Informatie over voeding wordt steeds belangrijker in het onderwijs. Het maken van een kaasje sluit hier goed bij aan. Waar wordt kaas van gemaakt? Welke dieren geven allemaal melk? En wanneer? We vertellen over de geboorte van een kalfje op boerderij Zorgvrij. De rauwe melk van de koeien wordt gebruikt voor het kaas maken. Wat is het verschil tussen rauwe, gepasteuriseerde en gesteriliseerde melk? Tijdens het kaas maken wordt verteld over de functie en de herkomst van stremsel, het herkauwen, de vier magen en de 42 meter lange darm van de koe. In de pauze maken de kinderen zelf boter om hun plak ontbijtkoek mee te besmeren. De kaas kan, na een dag in het pekelbad, worden opgehaald.

De les wordt aangepast aan het niveau van de leerlingen.

Opmerking:

Zijn er geen online data meer beschikbaar? Bel gerust even om de opties te bespreken met Karin Drijver 023 5202828 of via zorgvrij@spaarnwoude.nl.

Waar:
Informatieboerderij Zorgvrij