Vrijwilligerswerk bij NME

Op elk van onze zes locaties is vrijwilligerswerk te doen, verspreid over de hele week. Van hulp tijdens schooltuinlessen, planten opkweken in de kassen tot onderhoudsklussen op de stadsboerderij. Voor elk type buitenmens is er vrijwilligerswerk te doen bij NME.

Wie zijn wij?
Natuur en milieueducatie is een afdeling van de gemeente Haarlem. Met ruim 20 medewerkers beheert NME 6 locaties in de stad: 2 stadsboerderijen (de Schoterhoeve en de Houthoeve), 3 schooltuincomplexen (Schotertuin, Kortenaertuin en Cornelia Westerdorptuin) en natuurlijk onze hoofdlocatie in de Haarlemmer Kweektuin. Jaarlijks worden 190.000 bezoekers ontvangen die geïnteresseerd zijn in gastlessen, workshops, leskisten, materialen, uitjes, stageplekken en boerderijbezoeken. Ongeveer 50% van de Haarlemse basisscholen neemt deel aan de educatieve activiteiten van NME.

Benieuwd naar de vrijwilligersfuncties bij NME? Bekijk hier het actuele aanbod.

Dit kun je allemaal doen.

 • Dierverzorger - Stadsboerderijen:

  De beheerders van onze 2 stadsboerderijen zijn op zoek naar vrijwilligers die een handje meehelpen met de dierverzorging. Maak bijvoorbeeld het konijnenverblijf schoon of help bij het harken van de geitenweide. Je hebt daarbij de keuze uit Stadsboerderij de Schoterhoeve (Haarlem Noord) of Stadsboerderij de Houthoeve (Haarlem Centrum-West). De voorkeur gaat uit naar één of meerdere ochtenden op dinsdag t/m zondag tussen 09:00-12:30, maar voel je ook welkom om te reageren als een andere tijd beter schikt. De beheerders zullen je inwerken dus ervaring is niet nodig, affiniteit met dieren wel. Voor dit vrijwilligerswerk is een VOG vereist.

 • Facilitaire kracht:

  Alle locatieverantwoordelijken kunnen wel eens hulp gebruiken bij klussen als schilderen of andere (lichte) onderhoudswerkzaamheden. Op de stadsboerderijen gaat dit om één of meerdere vaste momenten van dinsdag t/m zondag tussen 13:00-15:00, maar voel je ook welkom om te reageren als een andere tijd beter schikt. Tevens kan je worden toegevoegd aan de “kluspool” waar je op oproepbasis kan helpen bij afwisselende klussen op diverse locaties en tijden. Er zal te allen tijde een locatieverantwoordelijke aanwezig zijn om je wegwijs te maken. Voor dit vrijwilligerswerk is een VOG vereist

 • Gastheer of gastvrouw:

  Je ontvangt gasten bij een evenement of een activiteit van NME. Je verwelkomt hen en maakt ze wegwijs op een van de NME-locaties in Haarlem. Je informeert of ze een afspraak hebben en beantwoordt eventuele vragen.  Daarnaast kan het voorkomen dat je ondersteunt bij kleine taken als lichte schoonmaakwerkzaamheden of de administratie. Voor dit vrijwilligerswerk is een VOG vereist.

 • Groenonderhouder Springertuin:

  De beheerders van onze Springertuin zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die graag hun handen uit de mouwen steken. Er zijn fijne werkzaamheden, grove werkzaamheden en alles ertussenin. Zo wordt er gezaaid, geplant, gesnoeid, gesjouwd, gewied, geschoffeld, geschept en gelachen! Ervaring is fijn maar geen pré, onze groenbeheerders zullen je begeleiden in alle kneepjes van het vak. Voor dit vrijwilligerswerk is een VOG vereist.

 • Lesondersteuner schooltuinen:

  We zijn op zoek naar vrijwilligers die meehelpen met de begeleiding van de kinderen tijdens de schooltuinlessen. Het klaarzetten en opruimen van de lesmaterialen hoort ook bij je werkzaamheden. Je hebt de keuze uit drie schooltuincomplexen, namelijk de Schotertuin in het Schoterbos, de Cornelia Westendorptuin aan de van Dortstraat of de Kortenaertuin in de Kortenaerstraat . Het gaat om één of meerdere blokken van 2 uur tijdens schooltijden op maandag t/m vrijdag. De precieze dag(en) en tijd(en) spreken we samen af. Voor dit vrijwilligerswerk is een VOG vereist.

 • Medewerker evenementen:

  Een aantal keer per jaar vinden er evenementen plaats, waarbij wat extra handen zeer gewaardeerd worden! Je helpt bijvoorbeeld mee met het opbouwen en inrichten van een marktkraam of NME-locatie, je informeert bezoekers over NME Haarlem en helpt mee bij het begeleiden van leuke activiteiten. Je wordt hiervoor toegevoegd aan onze “educatiepool”, en kan zelf aangeven voor welk evenement je beschikbaar bent. Bij alle evenementen word je gekoppeld aan een contactpersoon die aangeeft voor welke functies er iemand gezocht wordt. Voor dit vrijwilligerswerk is een VOG vereist.

 • Onderhoud schooltuinen:

  De beheerders van onze 3 schooltuincomplexen zijn op zoek naar vrijwilligers die een handje meehelpen met het onderhoud van de schooltuinen. Het gaat dan voornamelijk om schoffelen, wieden en planten water geven. Eigenlijk alle klussen om de kinderen te ondersteunen met hun tuintjes, zodat ze van een leerzame tijd en een mooie oogst kunnen genieten. Voor dit vrijwilligerswerk is een VOG vereist.

 • Plantenverzorger tropische kas:

  De beheerders van onze kassen zijn op zoek naar vrijwilligers die een handje meehelpen met de plantenverzorging. Heel het jaar zijn er groenwerkzaamheden te verrichten. Zo wordt er gesnoeid, gezaaid, geplant en opgepot. Het is fijn als je al kennis hebt van tropische planten, maar affiniteit is ook al een goed begin. Voor dit vrijwilligerswerk is een VOG vereist.